... Tarot leren: 7 tips als je hiermee wilt beginnen + inspiratie! - Mooie Mindset

Tarot leren: 7 tips als je hiermee wilt beginnen + inspiratie!

Tarot-leren-diverse-kaarten

Tarot leren: 7 tips als je hiermee wilt beginnen + inspiratie!

Tot een paar jaar geleden had ik niet zo veel met tarot. Totdat ik in Israël per toeval een man tegenkom met paranormale gaven. Hij nodigt me uit voor een tarotlegging en ik denk: why not? Dankzij zijn tarotlegging en zijn woorden beginnen bepaalde inzichten te landen. Bepaalde dingen waar ik al weken over zit te tobben zijn ineens helder. “Je bent een heel intuïtief persoon. Als je het lastig vindt om te luisteren naar jouw intuïtie, verdiep je dan eens in tarot. Ik denk dat het jou veel kan brengen.” Het was tijd om me hierin te verdiepen. Ik wilde meer over tarot leren.

Waarom ik ben begonnen met tarot leren: intuïtie

Iedereen heeft intuïtie: het vermogen om iets aan te voelen zonder dat je erover nadenkt. Je wéét iets door het voelen, niet omdat je het kunt beredeneren. Sommige mensen hebben dit van nature al sterker ontwikkeld dan andere mensen. Maar iedereen kan zijn intuïtie versterken.

Meer over tarot leren en tarotleggingen doen helpt mij om mijn intuïtie te versterken. Ik ben een visueel persoon, waardoor tarotkaarten een uitstekende manier zijn om intuïtieve boodschappen door te krijgen.    

Tips voor tarot leren

1. Kies een kaartendeck waar jij enthousiast van wordt

Tarot leggen is heel visueel en je zult veel tijd nodig hebben voor het bestuderen van de kaarten. Dan is het wel zo fijn als je deze kaarten er mooi en inspirerend uit vindt zien. Geloof me: met een inspirerend kaartendeck beleef jij meer plezier aan tarot dan met een standaard tarotdeck. Met name het leerproces wordt hierdoor een stuk leuker.

Als beginner kun je het het beste een Rider-Waite-Smith (RWS) deck kiezen. Deze kaarten werden in de 20e eeuw samengesteld door Arthur Edward Waite. De kaarten werden ontworpen door kunstenares Pamela Colman Smith. En tot slot was de Rider Company de uitgever. Vandaar de naam. De RWS-kaarten gebruiken symbolen en archetypen, bijvoorbeeld van de astrologische tekens. Hierdoor zijn veel kaartendecks gebaseerd op de RWS-kaarten. De plaatjes zien er misschien anders uit, maar de symboliek en betekenissen in de kaarten zijn hetzelfde gebleven.      

Zelf heb ik het Traditional Manga Tarot deck (ook RWS). Ik was vroeger al gek op manga, een Japanse traditionele tekenstijl. Ik heb veel mooie kaartendecks gezien, maar dit blijft toch wel mijn favoriet.

Tarot-kaarten-verschillende-decks-fool

2. Breng tijd met je deck door

Een deck tarotkaarten is erg persoonlijk. Veel tarotlezers kiezen er zelfs voor dat niemand hun kaarten mag aanraken. Zo blijft de energie die zij aan de kaarten hebben gegeven behouden. Het schudden van een kaartendek werkt kalmerend, bijna meditatief. Ik zit regelmatig met mijn kaarten, terwijl ik ze schud kalmeer ik mijn mind.

3. Trek een kaart voor de dag en schrijf interpretaties op

Een deck met tarotkaarten bestaat uit 78 kaarten. Die ga je niet allemaal in één keer leren. Je gaat niet direct de betekenis van al die kaarten onthouden. Ik raad je daarom aan om iedere dag een kaart te trekken. Die kaart geeft jouw een inzicht voor die dag, iets waar je op mag focussen of laat je zien wat de energie van de dag is. Bestudeer de kaart goed en schrijf in een notitieboekje op wat jouw interpretaties van deze kaart zijn. Vervolgens ga je op internet op zoek naar interpretaties van anderen. Je zult merken dat iedereen een andere betekenis aan de kaart geeft. Laat je hierdoor inspireren, maar onthoud dat er niet één vaste betekenis voor een kaart is. Het gaat namelijk vooral om wat jouw intuïtie jou doorgeeft als je een bepaalde kaart ziet.

Tarot-leren-queen-of-cups-kaart

4. Leer meer over de verschillende tarotleggingen

Als je het gevoel hebt dat je de meeste kaarten wel een keer hebt gezien kun je ook oefenen met tarotleggingen. Een simpele tarotlegging is die met 3 kaarten. Die kun je voor verschillende situaties gebruiken:

– Verleden – heden – toekomst

– Wat jij momenteel van iemand vindt – de huidige relatie – wat iemand anders momenteel van jou vindt

– Loslaten – behouden – starten (interessant als de vraag over gedrag of patronen gaat – wat dient jou wel en wat niet?)

Het hoefijzer is iets lastiger, maar voor beginners die een stapje verder willen wel interessant. Het hoefijzer is een van mijn favoriete tarotleggingen. Met deze legging focus je niet alleen op hoe de situatie is (verleden – heden – toekomst), maar ook wat jou vooruit helpt en wat jou eventueel tegenhoudt (kracht en hindernissen). Je hebt immers een vrije wil, dus JIJ bent degene die iets aan een situatie kan veranderen of verbeteren. Deze tarotlegging kun je gebruiken als je wilt reflecteren op een bepaald doel.   

Een tarotlegging die een stuk ingewikkelder is is het Keltisch Kruis. Deze tarotlegging heeft namelijk 10 kaarten. Hier zou ik pas mee beginnen als je wat meer ervaring hebt met de andere tarotleggingen. Voor deze legging moet je ook wat meer tijd nemen, vooral als je nog niet iedere kaart begrijpt. Het voordeel is dat je deze ook goed kunt gebruiken voor algemene tarotleggingen, wanneer de ander niet precies weet wat de vraag is. In het Keltisch Kruis komt er dan vaak wel snel iets naar voren.

Tarot-leren-legging-met-3-kaarten

5. Ontdek het verhaal dat de kaarten jou willen vertellen

Tijdens een tarotlegging heeft iedere plek een specifiek doel of vertegenwoordigt die plek een bepaalde rol. Met name in het begin zul je verward zijn als je de kaarten omdraait. Als je nog niet echt voelt waar de kaart voor staat zal de combinatie van die kaarten al helemaal niet logisch voelen.

Of er zullen kaarten tevoorschijn komen die je liever niet ziet. Een 5 of Cups, een 10 of Swords of The Tower bijvoorbeeld. Dit zijn niet de meest positieve kaarten in het deck. Toch staan ze voor een bepaalde boodschap waar je op dat moment voor open mag staan. Het leven is niet alleen maar leuk; groei zit vaak juist in het oncomfortabele. We groeien, we transformeren, we worden een betere versie van onszelf. En dan doen we het allemaal weer lekker opnieuw.   

6. Stel vragen tijdens jouw legging

Wil je meer over tarot leren? Wat mij altijd erg helpt is door – hardop of in gedachten – te focussen op de vraagstelling.

“Waar mag ik vandaag op focussen of wat is de energie van de dag?”

“Waar mag ik vandaag voor openstaan of welke les mag ik vandaag leren?”

“Welke rol neemt persoon A/B/X in deze situatie in de legging aan?”

“Wat is de beste stap om nu te nemen, wat is de volgende actiestap?”

Door mijn focus op die vraag te leggen vertrouw ik erop dat de juiste kaart tevoorschijn komt. Dit voelt in het begin misschien gek, want aan wie stel je die vraag eigenlijk? Ik beeld me daarom in dat ik in gesprek ben met mijn intuïtie. Probeer de vraag zo open mogelijk te houden.

Dus niet: moet ik voor die nieuwe baan solliciteren? Maar: wat zijn de kansen en/of obstakels als ik op die nieuwe baan ga solliciteren?  

Niet: ga ik een leuke partner tegenkomen? Maar: hoe kan ik de kans vergroten om een leuke partner tegen te komen?

7. Verbind de tarotkaarten aan mensen en situaties

Een van de beste manieren hoe jij de energie van de tarotkaarten gaat begrijpen is door ze aan mensen en situaties te linken. Doet een bepaalde kaart je sterk aan iemand herinneren? Schrijf dat dan op in jouw interpretaties. De energie die je voelt als je aan die persoon denkt voel je de volgende keer ook als je de kaart ziet.

Hetzelfde geldt voor situaties. Voorbeeld: tijdens de voorbereidingen van de bruiloft van een belangrijke vriendin kwam de 3 of Cups regelmatig voorbij. Dit is een kaart die staat voor bruiloften, samenkomen en het leven vieren, gezelschap en een quality time met belangrijke mensen. Dit is waarom een dagelijkse kaart zo goed werkt om de tarotkaarten te leren kennen. Je gaat de betekenis van de kaarten namelijk verbinden aan mensen en situaties. En dat onthoud je veel beter dan een rijtje woorden die bij een tarotkaart hoort.  

Tarot-leren-the-hermit-kaart

Tarot leren: mijn inspiratiebronnen

1. Angie van The Simple Tarot

Tarot kan al snel zweverig worden en door de vele informatie kun je je overweldigd voelen. Angie van The Simple Tarot maakt super fijne, korte en duidelijke video’s. Ze deelt haar algemene interpretaties, maar ook voor specifieke onderwerpen zoals liefde, gezondheid, werk en financiën. Ze heeft per kaart een video. Daarnaast heeft Angie een PDF gemaakt die je gratis kunt downloaden als een cheat sheet. Hierin vind je in een handig overzicht de beknopte betekenis per kaart.      

2. Jeff van The Tattoo’d Spirit

Het zijn vaak vrouwen die zich bezighouden met tarot, dus daarom vind ik het extra leuk om Jeff van The Tattoo’d Spirit te volgen. Wanneer hij uitleg geeft over de kaart legt hij ook de achterliggende gedachte uit. Zijn manier van uitleggen zorgt ervoor dat je het makkelijk op dagelijkse zaken kunt toepassen zonder dat het zweverig wordt. Hij heeft een hele serie over de kaarten gemaakt, maar er is nog meer op het gebied van spiritualiteit te vinden op zijn YouTubekanaal.   

3. Ellen van The School of Oracles

Ellen van The School of Oracles heeft geen eigen YouTubekanaal. Haar video’s worden namelijk geüpload op het kanaal van HowCast. Ze heeft een ietwat zweverige manier van vertellen. Niet per se mijn stijl, maar wat ik wél erg fijn vind is dat ze ook astrologie gebruikt om de kaarten uit te leggen. Dit is voor mij een fijne manier om de kaarten beter te begrijpen. Want planeten die in een bepaald teken staan zijn voor mij energie, evenals de situatie die op een kaart wordt uitgebeeld. De Two of Wands staat bijvoorbeeld gelijk aan Mars in Ram. Dit is een actiegerichte en progressieve kaart – en dat weet ik alleen al omdat ik weet wat de energie van Mars in Ram is.

Daarnaast heeft ze ook video’s waarin ze dieper ingaat op numerologie. De nummers op de tarotkaarten staan voor een bepaald deel in het proces. Door dat proces beter te begrijpen ga je de tarotkaarten ook beter begrijpen.      

4. Madelyn van Contemporary Tarot

Madelyn heeft over iedere kaart een korte video van 3 à 5 minuten gemaakt. Ze heeft een rustige stem en legt alles duidelijk uit. Daarnaast geeft ze verschillende opties wat de kaart zou kunnen betekenen. Zo ook als de kaart ondersteboven (reversed) in de legging tevoorschijn komt.  

5. CityTarot

Ik vind het fijn om video’s over tarot te bekijken, maar als je liever informatie wilt lezen is CityTarot een prima bron. Op de website vind je een uitgebreide beschrijving van alle 78 kaarten. Daarnaast staat er bij iedere kaart een lijstje met keywords én vind je de astrologische betekenis van de kaart.   

Tarotkaarten-in-tarotlegging

PS. Op zondag doe ik via de Instagram Stories van @mooiemindset een wekelijke tarotlegging. Jij kiest een kaart en ik deel een boodschap, een inzicht of de energie voor de komende week. Helemaal gratis!

Wil je meer over tarot leren? Dan hoop ik dat dit artikel je een stapje vooruit heeft geholpen! Heb je zelf nog meer tips voor anderen om te beginnen met tarot? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie