... Succes mindset: lees The Magic of Thinking Big - Mooie Mindset

Succes mindset: lees The Magic of Thinking Big

Succes-mindset-Jess

Succes mindset: lees The Magic of Thinking Big

Jouw brein – jouw mind – is zo veel sterker dan dat jij je misschien kunt voorstellen. “The mind is its own place and in itself it can make a heaven of hell or a hell of heaven.” JIJ hebt controle over jouw gedachten en overtuigingen, en daarmee over jouw leven. Ik vind The Magic of Thinking Big een van de beste boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dankzij het boek leer je alle praktische stappen om een succes mindset te creëren. Leer om te denken als een winnaar, niet als een verliezer of een slachtoffer. In deze blog deel ik een paar van mijn inzichten die ik na het lezen van The Magic of Thinking Big kreeg.   

Creëer een succes mindset dankzij The Magic of Thinking Big

Ik heb het boek in het Engels gelezen en ben positief verrast. Het boek leest makkelijk weg en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Er worden heel wat anekdotes en succesverhalen gedeeld, zodat je keer op keer ziet dat het shiften van jouw mindset écht voor grote veranderingen kan zorgen.

Alles wordt bovendien erg visueel uitgelegd. Bijvoorbeeld het stuk waar jouw brein een control room is waar 2 partijen zitten: Mr. Triumph en Mr. Defeat (pagina 12). Wanneer je negatieve gedachten hebt geef je aan Mr. Defeat aan dat hij aan het werk moet gaan; hetzelfde geldt voor positieve gedachten en Mr. Triumph. Door dit op een bijna kindse manier uit te leggen verander je een redelijk complex onderwerp tot iets wat voor iedereen te begrijpen is.

Aan het einde van ieder hoofdstuk worden alle leerpunten met actiestappen opgesomd, zodat je deze gemakkelijk bij de hand hebt.

Dit boek is een van mijn favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling. Het is namelijk mogelijk om een succes mindset te creëren. Je moet er alleen wel iets voor doen. Het fijne van dit boek is dat het niet alleen inspireert door alle succesverhalen, maar ook actiepunten met je deelt hoe je jouw mindset kunt veranderen.     

10 inzichten dankzij The Magic of Thinking Big

1. Ontsla Mr. Defeat in jouw gedachten-fabriek – want negativiteit heb je niet nodig

Hoe vaker Mr. Defeat de controle heeft in jouw brein, hoe meer hij negativiteit aantrekt. Stel: jij wordt wakker en denkt dat het een verschrikkelijke dag wordt. Mr. Defeat gaat op zoek naar allemaal bewijsmateriaal om die gedachte te realiseren. Het regent als je naar buiten gaat, in de koffiezaak krijg je de verkeerde koffie mee. Vervolgens sta je in de file en ben je te laat op het werk, waardoor jouw baas een discussie met jou start. Geloof je me als ik zeg dat je dit allemaal hebt aangetrokken? Mr. Defeat voedt namelijk alleen maar die negatieve gedachte dat het vandaag een verschrikkelijke dag wordt en uiteindelijk wordt dat jouw werkelijkheid.

Laten we nu het omgekeerde proberen: je wordt wakker en je voelt hoe fantastisch de dag gaat worden. Terwijl je een kop koffie klaarmaakt schijnt de zon even door de wolken heen. Je opent je email en ziet dat je een kortingsbon voor jouw favoriete winkel hebt ontvangen. Moeiteloos rijd je naar het werk en je vindt ook nog eens een parkeerplaats direct naast de ingang. Wanneer je aan jouw bureau plaatsneemt verrast jouw baas je met een taartje, omdat hij of zij vandaag jarig is. Dit is allemaal het werk van Mr. Triumph die jouw positieve gedachte aan het begin van de dag wil aanvullen met allemaal bewijsmateriaal.

Lees de 2 bovenstaande alinea’s een paar keer en voel hoe jij je bij het lezen voelt. Geeft alinea 1 je een zwaarmoedig en somber gevoel? En krijg je bij alinea 2 zin in de dag, voel jij je tijdens het lezen gelukkig en chill? Dat is dus de kracht van onze gedachten. En aangezien we het liefst natuurlijk zo veel mogelijk positieve gedachten willen hebben moet je Mr. Defeat dus even ontslaan. Die heb je helemaal niet nodig.               

2. Angst is krachtig – maar mensen met een succes mindset laten zich er niet door leiden

“Truly, fear is a powerful force. In one way or another fear prevents people from getting what they want from life.” (p.52) Angst komt in allerlei vormen voor: angst om niet leuk genoeg te zijn voor je vrienden, angst om je partner te verliezen. Angst om de controle te verliezen, angst om een examen te verprutsen. Of angst voor fysieke zaken zoals een natuurramp of een moordenaar die door de straten van jouw stad dwaalt. Dit zijn allemaal voorbeelden van angsten.

En iedereen heeft angsten. De eerste stap om met jouw angst om te gaan is om die angst te erkennen. Beschrijf voor jezelf exact waar jij nou precies bang voor bent. Daarna komt er een stap die veel mensen niet durven te nemen: actie ondernemen. Het is makkelijker om weg te zwelgen in die angst dan om deze onder ogen te komen. Om actief stappen te zetten en angst om te zetten in vertrouwen. Action cures fear.

“When we face tough problems, we stay mired in the mud until we take action. Hope is a start. But hope needs action to win victories.” (p.56) Ook ik heb me vaak genoeg schuldig gemaakt aan hopen dat een slechte situatie vanzelf verandert, zonder zelf iets te doen. Maar dat gebeurt eigenlijk (bijna) nooit. Er is een stap nodig om dingen in beweging te zetten, er is actie nodig. En JIJ moet die stap zetten.    

3. Respecteer andere mensen, maar plaats ze niet op een voetstuk

In de essentie zijn mensen best wel hetzelfde. We willen allemaal vreugde ervaren en liefde vinden. Iedereen die leeft ademt, iedereen moet naar het toilet nadat ze iets hebben gegeten. We genieten allemaal van lekker eten, laden op door goed te slapen en we hebben allemaal dromen. Door in te zien dat we allemaal hetzelfde zijn ga je op een gelijkwaardige manier met andere mensen om, maar creëer je ook meer zelfvertrouwen. Ieder mens is belangrijk, dus jij ook.

Je kunt dus zeker de mooie kwaliteiten in andere mensen zien. Kwaliteiten die jij bewondert en zelf ook wilt hebben of verbeteren. Gebruik deze mensen als een inspiratiebron, als een voorbeeld. Je hoeft het rad niet opnieuw uit te vinden: je kunt ook leren van iemand die al is waar jij wilt zijn. Maar houd in je achterhoofd dat het uiteindelijk ook maar een mens is die dit heeft gecreëerd. Alles wat zij kunnen creëren, kun jij ook creëren. 

4. Jouw woorden zijn krachtig, dus let erop hoe jij dingen formuleert  

Onze woorden zijn krachtig en hebben veel invloed op de energie van onszelf én die van anderen. Succesvolle mensen zijn experts in dingen op een positieve en optimistische manier bekijken. Ze focussen op het grote plaatje en zijn toekomstgericht. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om andere mensen te motiveren. In hoofdstuk 4 “How To Think Big” geeft de auteur heel wat voorbeelden van succesvolle positieve gedachtes en kleinzielige negatieve gedachtes. En de essentie is eigenlijk altijd dit:

  • “It won’t work, let me prove it. The mind image is: dark, gloom, disappointment, grief, failure”
  • “It will work, let me prove it. The mind image is: bright, hope, success, fun, victory(p.89)

Ik denk dat je zelf wel kunt raden welke gedachte bij welke mindset hoort, toch?     

5. Focus niet op hoe een situatie / persoon / baan / huis / relatie is, maar hoe het kan zijn

Door te focussen op hoe iets nu is, kijk je niet naar hoe het anders kan. Als je hetzelfde blijft doen, blijf je dezelfde resultaten krijgen. Als jij verandering wilt is het dus belangrijk om te visualiseren hoe het kan zijn. Zie de mogelijkheden, de groeikansen. Zie hoe een vervallen huis opgeknapt kan worden. Zie de kwaliteiten in een persoon die ergens in kan uitblinken. Zie hoe jouw huidige situatie niet voor altijd hoeft te zijn, als jij het wilt veranderen. Zie de potentie. Die verandering in jouw mindset (van gelimiteerd denken naar potentie denken) is de eerste stap om alles in gang te zetten om iets te veranderen. “Visualize yourself not as you are, but as you can be. Then specific ways for attaining your potential value will suggest themselves. Just try and see.” (p.100)

Succes-mindset-boek-the-magic-of-thinking-big

6. Hoe kan het beter? Traditioneel denken is de vijand van groei

Omdat iets al honderden jaren op dezelfde manier gebeurt, betekent niet altijd dat het goed is. Veel mensen zijn bang voor verandering, maar dankzij verandering ontstaan er juist vaak mooie – of nóg mooiere – dingen. De groei gebeurt buiten jouw comfortzone – en dat gaat vaak gepaard met veranderingen en het onbekende. Er is altijd ruimte voor verbetering, voor groei. Je moet er alleen wel voor openstaan. “Nothing grows in ice. If we let tradition freeze our minds, new ideas can’t sprout.” (p.121)

Vraag jezelf daarom regelmatig af: hoe kan het beter? Hoe kun jij jezelf verbeteren? Jouw bedrijf, jouw relatie, een specifieke vaardigheid… en ga zo maar door. Succesvolle mensen zien altijd verbetering, zodat ze kunnen blijven groeien. Het is belangrijk om open te blijven staan voor verbetering. “Succesful people know this, and they are always searching for a better way. The succesful people doesn’t ask: can I do better? She knows she can. So she phrases the question: how can I do better?”

Een paar dingen die je kunt doen om jezelf te verbeteren:

Plan wekelijks een moment van reflectie in, zodat jij kunt brainstormen. Met name voor mensen met een eigen bedrijf werkt dit erg goed. Hoe kan ik meer klanten aantrekken? Hoe kan ik efficiënter met mijn tijd omgaan? Hoe kan ik meer verkopen? Hoe kan ik ergens beter in worden? Schrijf de hele week alles op in een zogenoemde mind dump en kijk er even niet naar om. Tijdens jouw wekelijkse reflectie kijk je dan met welke ideeën je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan.

Luister naar anderen. Met aandacht en oprecht. Veel mensen luisteren tijdens een gesprek niet écht; ze wachten enkel tot het weer mogelijk is om zelf aan het woord te zijn. Alleen is het een beetje saai voor jouzelf wat je te vertellen hebt, toch? Alles wat jijzelf zegt weet je in feite al. Dus luister vooral ook naar wat anderen te vertellen hebben. Dáár kun je nieuwe inzichten door ontvangen. Andere mensen zorgen voor de juiste mind food. Bekijk jouw probleem bijvoorbeeld eens door een ander perspectief, door de bril van een ander. Wie weet heb je ineens de oplossing, puur door naar een ander te luisteren! 

– Sta altijd open voor zelfverbetering. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld niet goed omgaan met kritiek. Maar als je de kritiek als feedback ziet om jezelf te verbeteren heeft het ineens een minder negatieve lading. Probeer een probleem in je leven te zien als een uitdaging waar je iets van kunt leren, waar je een betere versie van jezelf door kunt worden. Je bent immers nooit uitgeleerd als het gaat om jezelf verbeteren: blijf daar altijd voor openstaan!

7. “Nu” is het magische woord voor een succes mindset

Als je succes wilt hebben en een succes mindset wilt creëren zul je zelf actie moeten ondernemen. Succes komt niemand aanwaaien. Iemand kan een geweldig idee hebben, maar als het idee nooit wordt uitgevoerd heb je er niets aan. Mensen die actie ondernemen hebben meer zelfvertrouwen, zijn bekwaam en hebben meer inkomen.

Waarom zetten veel mensen geen stappen? Dit komt omdat ze meestal afwachten op het juiste moment, het moment dat alles 100% klopt. Maar als je op die perfecte situatie gaat wachten kun je heel lang wachten. “The test of a successful person is not an ability to eliminate all problems before they arise, but to meet and work out difficulties when they do arise. We must be willing to make an intelligent compromise with perfection lest we wait forever before taking action.” (p.255)     

Wat helpt om een succes mindset te creëren waarin jij actiestappen maakt, in plaats van afwacht? Allereerst moet je de nodige obstakels en problemen verwachten. Door te denken dat alles vlekkeloos verloopt word je waarschijnlijk onderweg teleurgesteld. Daarnaast word je beter in problemen aanpakken. Op het moment dat een probleem zich voordoet kom jij in actie en pak je het probleem meteen aan. Je gaat op zoek naar oplossingen. Want wanneer mensen actie-gericht zijn werkt het brein veel sneller om oplossingen te vinden.

Ben je bang om ergens mee te beginnen? De beste manier om dit aan te pakken is door ermee te beginnen. Ga die (eerste) stappen zetten. Hoe langer je iets uitstelt, hoe meer je er tegenop gaat kijken. “Do what you fear, and the fear disappears.” 

8. What doesn’t kill you makes you stronger

Dit klinkt misschien wat luguber, maar iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen in het leven. Dat hoort erbij – en daar moet je mee om leren gaan. Waarin verschillen de doorsnee mensen en de mensen met een succes mindset tijdens tegenslagen? De manier hoe zij ermee omgaan. De mensen met een succes mindset leren van hun tegenslagen. Als ze verliezen analyseren ze de situatie en bekijken ze hoe ze de volgende keer kunnen winnen. Hoe kan het de volgende keer anders – en dus succesvoller – verlopen? Als het leven tegenzit kijken zij welke leerpunten zij hieruit kunnen halen. “We can set turn setbacks into victories. Find the lesson, apply it and then look back on defeat and smile. Defeat is only a state of mind, and nothing more.” (p.286)

9. Doelen zijn essentieel voor een gelukkig leven

Ik vond doelen opstellen vroeger maar onzin. Het zou de spontaniteit en flexibiliteit in mijn leven alleen maar belemmeren. Maar niets is minder waar. Je kunt zeker een spontaan en flexibel leven leiden én naar jouw doelen werken. “Nothing happens, no forward steps are taken, until a goal is established. Without goals individuals just wander through life. They stumble along, never knowing where they are going, so they never get anywhere. Goals are essential to success as air is to life. No one ever stumbles into success without a goal.” (p.299)

Zonder doelen kunnen we niet groeien. En laat die groei nou een belangrijk ingrediënt zijn voor een gelukkig leven, voor een succes mindset. Iedereen heeft een wens, een passie. Maar niet iedereen geeft zich daar aan over. Dit komt vaak doordat mensen denken dat ze het toch niet kunnen of omdat het onbekende te spannend is. Sommige mensen zijn bang voor de competitie en andere gebruiken het excuus dat ze voor hun hond/familie/kind moeten zorgen. Maar zoals ik al eerder aangaf: mensen die altijd een excuus zoeken zullen nooit een succes mindset creëren. Waar een wil is, is een weg. Bespreek de mogelijkheden met de mensen die met jouw situatie te maken hebben. Als ze van jou houden zullen ze je zeker helpen om een weg naar jouw wens te vinden. Bekijk of je de opleiding die je moet volgen voor jouw wens in jouw vrije tijd kunt volgen. Zoek naar mensen van wie jij kunt leren en aan wie jij vragen kunt stellen om dichter bij jouw wens te komen.

Maak steeds een 30-dagen-stappenplan voor jouw doelen

Het fijne van doelen is niet alleen dat we groeien als persoon, maar ook dat we ons nooit vervelen. Je kunt namelijk iedere dag stappen – al zijn het maar héle kleine – zetten richting jouw doel. En die stappen geven jou weer energie. Het is goed om jouw doel in kleine stappen op te breken. Een groot doel lijkt vaak onmogelijk. Een boek schrijven bijvoorbeeld. Geen enkele succesvolle schrijver denkt na over het schrijven een boek van 30.000 woorden. Maar als je steeds een pagina van 500 woorden schrijft is het prima te doen. Maak het dus behapbaar. Hetzelfde geldt voor het afleren van slechte gewoontes en het aanleren van goede gewoontes. Dit vraagt om een day-by-day-process.

Maak een plan voor jouw doel voor 30 dagen. Na 30 dagen kijk je waar je staat, wat je al hebt bereikt en wat je moet aanpassen. Misschien is er iets gebeurd waardoor je vertraging hebt opgelopen. Of misschien moet je extra stappen toevoegen aan jouw plan. Dat is niet erg; het is zelfs volkomen normaal dat dingen niet helemaal lopen zoals jij verwacht. Als je tijdens een roadtrip een afsluiting tegenkomt blijf je daar ook niet wachten totdat deze weer opengaat. Je gaat op zoek naar een andere weg. Zo moet je de weg naar jouw doelen ook zien. Je gaat gewoon op zoek naar een andere route om bij jouw bestemming uit te komen. En zelfs als het anders is gelopen dan gedacht ben jij dichter bij jouw doel dan 30 dagen geleden, al is het alleen al wat betreft mindset. 

10. Je kunt jouw mindset IEDER MOMENT VAN JOUW LEVEN aanpassen

What kind of world

would this would be,

If everyone in it

were just like me?

Ik vind deze korte tekst wel een mooie om mee af te sluiten. Tijdens het lezen van deze inzichten denk je misschien: oef, ik heb nog een hoop te doen als ik een succes mindset wil creëren. En juist de gedachte die daar achteraan komt is beslissend voor jouw mindset.

Denk jij: “ik heb zin om mij te ontwikkelen en stappen te maken naar een succes mindset!”

Of denk jij: “ik ben nu al XX jaar oud, het is te laat om ermee te beginnen. Er gaat niks meer veranderen. Die succes mindset gaat er nooit komen.”

Merk je alleen al het verschil in energie tussen deze 2 zinnen? Zo krachtig is jouw mindset. Met jouw acties, gedachten en emoties kun je véél meer creëren dan jij misschien momenteel denkt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En zolang jij ademt is het mogelijk om die weg naar succes voor jezelf te creëren. Het creëren van een succes mindset werkt aanstekelijk. Want mensen die jou successen zien behalen gaan zich afvragen hoe je dat doet. Ze zullen positieve gewoontes van je gaan overnemen. En zo maken we met z’n allen de wereld een stukje mooier, stapje voor stapje. 

Wil jij The Magic of Thinking Big zelf lezen?

Ben jij ook enthousiast geworden om The Magic of Thinking Big van David J. Schwartz te lezen? Het Engelstalige boek The Magic of Thinking Big bestel je onder meer via Bol.com. Je kunt ook de Nederlandstalige versie van dit boek – De Magie van Succesvol Denken – lezen en bestellen via Bol.com.

Heb jij zin gekregen om dit boek te lezen? Of heb je het juist al gelezen en wil je nog meer tips met mij en anderen delen? Deel het hieronder in de reacties, hartstikke leuk!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie