... Meer focus dankzij de 5/25 regel van Warren Buffett - Mooie Mindset

Meer focus dankzij de 5/25 regel van Warren Buffett

Meer-focus-gele-tulpen

Meer focus dankzij de 5/25 regel van Warren Buffett

Focus vinden is voor mij altijd een grote uitdaging geweest. Ik vind veel leuk en raak snel afgeleid door mijn omgeving. Daar heb ik inmiddels wel trucjes voor. Denk aan een noise cancelling koptelefoon en mijn apparaten op vliegtuigstand zetten. Maar focus vinden en iets kiezen vind ik lastig (aahhh keuzestress!). Bovendien dacht ik lange tijd dat focus lijnrecht tegenover spontaniteit, flexibiliteit en vrijheid stond. En die dingen zijn nou juist zo belangrijk in mijn leven! Maar niets is minder waar. Door meer focus ga je efficiënt met jouw tijd en energie om, krijg je meer gedaan – juist om van die vrijheid te genieten. In deze blog deel ik een van de fijnste tips die ik je kan geven op het gebied van focus: de 5/25 regel van Warren Buffett.

Waarom is meer focus belangrijk?

Allereerst: waarom is meer focus überhaupt belangrijk? Focus is essentieel voor jouw doelen en dromen. En doelen en dromen helpen jou om positief door het leven te gaan, om zingeving te ervaren. Mensen zonder doelen zijn minder gelukkig. Zonder eindbestemming zwerf je maar wat rond, want je hebt geen idee welke kant je op gaat. Zo is het ook met doelen en dromen. Mensen zonder een doel komen sneller in een depressie en voelen zich nutteloos of minder waard dan mensen die doelen hebben. Mensen zonder doelen ervaren meer angsten en meer machteloosheid. En dat zijn nou net de emoties met de laagste vibraties.

Die doelen en dromen zijn dus erg belangrijk. En het is dan ook wel zo leuk als je stappen richting jouw doel zet. Daar is focus voor nodig. De 5/25 regel van Warren Buffett is heel eenvoudig, maar ZO effectief. In slechts een paar stappen ga jij effectief om met focus vinden en prioriteiten stellen.

Wie is Warren Buffett?

Waarschijnlijk heb je wel eens van Warren Buffett gehoord. Buffett is een Amerikaanse zakenman en een van de rijkste mannen ter wereld. Hij is een expert in investeren en geld verdienen – en doet dit vooral door op de juiste dingen te focussen. Hij is inmiddels 90 jaar oud en zijn vermogen wordt tussen de 70 en 85 miljard dollar geschat. Deze man weet dus hoe hij doelen moet behalen en stappen moet zetten.

Hoe werkt de 5/25 regel van Warren Buffett?

Je kunt deze regel voor diverse dingen in jouw leven toepassen. Ik doe het voornamelijk als prioriteitenlijst voor financiële investeringen en voor mijn dagelijkse to do lijst. Wat wil ik eerst aanschaffen? Welke taak wil ik vandaag zeker afgerond hebben? In principe kun je deze regel op van alles toepassen.

Dit is het stappenplan voor de 5/25 regel van Warren Buffett voor meer focus:

Stap 1: maak een lijst van 25 dingen. Dit kunnen dus dagelijkse taken, financiële investeringen maar ook levensdoelen zijn. Wat wil jij allemaal bereiken? Denk aan gitaar spelen, duikbrevet halen, een cursus afronden, een website bouwen, alle provincies van Nederland bezoeken, een eigen onderneming starten, vloeiend Spaans spreken en ga zo maar door.

Stap 2: je gaat de dingen in jouw lijst vervolgens rangschikken. 1 is het belangrijkst, 25 is het minst belangrijk. Denk hier goed over na. Als jouw lijst klaar is kijk je er nog eens goed naar en vraag je aan jezelf: ben ik tevreden met deze rangschikking? Weet je het niet zeker? Leg je hand op je hart, adem een paar keer in en uit en stel de vraag nog een keer. Je zult het antwoord dan vanzelf wel weten / horen / voelen.

Stap 3: highlight de eerste 5 punten in jouw lijst. Omcirkel ze of geef ze een kleurtje. Dit is vanaf nu jouw top 5 met prioriteiten. Dit zijn de 5 dingen waar jij de komende tijd op gaat focussen! De rest laat je even achterwege, dat komt later wel. Je kunt niet 25 dingen tegelijkertijd tijd en energie geven. Focus dus alleen op die eerste 5 dingen. Zeg JA tegen alle stappen die je kunt zetten voor jouw top 5, zeg NEE tegen alle stappen voor die andere dingen.

Wanneer je iets in jouw top 5 kunt afvinken schuift er weer iets door naar jouw prioriteitenlijst. Het leuke is dat je voor die top 5 ook weer een rangschikking met stappen kunt maken. Stel: in jouw top 5 staat “een onderneming starten”. Dat is een groot doel en daar heb je weer kleine stappen voor nodig. Dus binnen dit doel maak je ook weer een lijst met 25 stappen hoe je daar kunt komen, rangschik deze en maak een top 5.

Geloof me: als jij het lastig vindt om meer focus te vinden is de 5/25 regel van Warren Buffett perfect voor jou! Er is één ding dat iedereen op dezelfde manier ontvangt en dat is tijd. We kunnen tijd niet manipuleren, vertragen of versnellen. Iedereen heeft 60 minuten in een uur en 24 uur in een dag. Prioriteiten stellen zorgt ervoor dat jij jouw tijd waardevol besteed. Dat je werkt aan stappen naar jouw droomleven (of een nóg toffer leven).

Meer-focus-25-5-regel-Warren-Buffett

Deze 5/25 regel van Warren Buffett is zo simpel, maar zo effectief als je hem standaard toepast. Ik ben benieuwd: heb jij nog meer trucjes om op een simpele manier meer focus te vinden? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie