... Wat is manifesteren en hoe doe je dat? Een stappenplan! - Mooie Mindset

Wat is manifesteren en hoe doe je dat? Een stappenplan!

Wat-is-manifesteren-en-hoe-doe-je-dat-Jess

Wat is manifesteren en hoe doe je dat? Een stappenplan!

Wat is manifesteren? Simpel uitgelegd is manifesteren jouw gedachten werkelijkheid laten worden. Want alles wat jij als een mogelijkheid in jouw mind ziet kan jouw realiteit worden. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag “wat is manifesteren?”. Daarnaast geef ik je een simpel stappenplan zodat jij ook weet HOE je kunt manifesteren.

Wat is manifesteren?

Het woord manifesteren betekent letterlijk “openbaren”. Manifesteren is het openbaren van jouw gedachten in jouw leven, in jouw realiteit. Manifesteren klinkt voor veel mensen als magie. Je wilt iets graag hebben, je denkt eraan en dan is het er ineens. Maar het is iets complexer dan dat. Wat is manifesteren dan precies?

Manifesteren is jouw gedachtes werkelijkheid laten worden. En manifesteren doet iedereen de hele dag door. Jij, ik, jouw buurman, de vrouw voor je in de rij van de supermarkt, jouw vriend(in), jouw baas, de buschauffeur en ga zo maar door.

De meeste mensen doen dit onbewust en zijn zich dus niet bewust wat zij manifesteren in hun leven. Maar alles wat jij in jouw leven ervaart, de mensen die je tegenkomt en de dingen die je in jouw leven hebt heb jij gemanifesteerd. Misschien bewust, maar heel veel mensen doen dit vooral onbewust. Hierdoor trek je leuke dingen aan in je leven, maar misschien ook dingen die je juist niet wilt.

Door BEWUST te manifesteren creëer je eerder een droomleven. Je focust dan namelijk op de dingen die je wél in je leven wilt hebben, niet op de dingen die je niet wilt hebben.    

De Wet van Aantrekking (Law of Attraction)

Misschien heb je wel eens gehoord van de wet van aantrekking, in het Engels the Law of Attraction genoemd. We zenden onze gedachten, emoties en handelingen uit op een bepaalde trilling (vibraties, die ik vibes noem). Zend jij iets in hoge vibraties uit? Dan krijg je ook hoge vibraties terug. Hetzelfde geldt voor lage vibraties. Dat wat je uitzendt krijg je terug.

Emoties met een hoge vibratie zijn bijvoorbeeld liefde, vreugde, dankbaarheid, vrijheid en passie. Emoties met een lage vibratie zijn bijvoorbeeld machteloosheid, verdriet, onzekerheid, woede en jaloezie.   

Voorbeeld

Stel jij voelt je onzeker over relaties, je bent jaloers als je andere mensen in een relatie ziet en je bent verdrietig dat jij géén relatie hebt. Dat zijn allemaal emoties en gedachten met een lage vibratie. De gedachtes die jij hebt en de emoties die jij voelt als het over relaties gaat zijn waarschijnlijk allemaal in die lage vibraties. Het resultaat? Die lage vibraties zie je vervolgens terug in jouw realiteit. Jij hebt immers lage vibraties rondom het onderwerp relaties gemanifesteerd in jouw leven. Voel je hier niet slecht of onzeker over! Juist op de dingen die we niet in ons leven hebben focussen we onbewust vaak met lage vibraties.    

Deze universele wet van aantrekking werkt ALTIJD, de hele dag door. Alles waar jij aan denkt en waar jij met jouw gedachten en emoties op focust manifesteert in jouw leven. De wet van de zwaartekracht werkt ook altijd, dus zo moet je de wet van aantrekking ook zien. Je twijfelt er nooit aan of de zwaartekracht werkt; je vertrouwt er simpelweg op dat wanneer jij omhoog springt je weer naar beneden valt. Als je ook gaat vertrouwen op de wet van aantrekking en bewust op die hoge vibraties focust zal er een wereld voor je opengaan!           

Lees ook: 7 belangrijke inzichten over de Wet van Aantrekkingskracht

Manifesteren, hoe doe je dat?

Zoals ik al vertelde manifesteren we de hele dag door. Het is niet iets wat je “aan en uit” kunt zetten wanneer jij er even geen zin in hebt. Maar bewust manifesteren kan wel een wereld van verschil maken. Bewust manifesteren, hoe doe je dat dan? Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even wat tijd en energie in steken.

Zie het leren manifesteren als een mentale training. Wanneer je wilt afvallen of jouw lichaam in conditie wilt krijgen ga je aan de slag met een fysieke training. Wil jij een betere mindset en bewust mooie dingen in jouw leven manifesteren? Dan is een mentale training belangrijk.

palmbld-wat-is-manifesteren

Bewust manifesteren stappenplan

Stap 1: zorg voor een goede basis & zo veel mogelijk high vibes

Zorg voor een goede basis. En dat houdt in: de emoties en gedachten die je uitzendt wil je het liefst op hoge vibraties uitzenden. De high vibes. Want dan krijg je die hoge vibraties ook weer terug in je leven.

Focus op dankbaarheid. Dit kan bijvoorbeeld door een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Dagelijks schrijf je enkele dingen op waar jij dankbaar voor bent. Focus op dat wat jij wél in je leven hebt. Denk in overvloed (wat heb je allemaal wel?), niet in schaarste (wat heb je niet?).   

Focus op vreugde en plezier. Ga lekker dansen door de woonkamer. Omring jezelf met fijne mensen die je aan het lachen maken en het beste voor jou willen. Knuffel met dieren en lach met kinderen. Maak je favoriete maaltijd of trakteer jezelf eens op iets waar jij gelukkig van wordt.

Focus op passie. Wat maakt jouw gelukkig? Waar kun jij uren mee bezig zijn, zonder dat je het beu bent? Over welke onderwerpen kun jij ongestoord door blijven praten? Ga lekker veel met deze dingen aan de slag en zoek gelijkgestemden op die hier ook gepassioneerd over zijn! 

Focus op liefde. Deel eens iets met een ander en doe dit met een gevoel van liefde voor de ander. Sharing = caring! Of schrijf jezelf een liefdesbrief en herinner jezelf eraan waarom jij geweldig bent. Zelfliefde is minstens zo belangrijk als liefde voor je medemens.          

Focus op rust. Ga wandelen en de natuur in. Plan bewust me time in. Ga aan de slag met mediteren of yoga, om jouw lichaam en mind tot rust te brengen. En zeg eens “nee” tegen een afspraak als je er helemaal geen zin in hebt.

Het is helemaal oké als je een dag niet lekker in je vel zit of als je een keer boos of gefrustreerd raakt. Stop die emoties met lage vibraties niet weg. Laat het los en zorg ervoor dat je jouw energie in balans brengt door ook weer iets te doen of te denken in hoge vibraties. Focus op die high vibes. Kies ervoor om op het positieve te focussen. Dit is in het begin echt niet gemakkelijk, maar je zult met de tijd merken dat je er steeds beter in wordt. Bewust worden van jouw negatieve gedachten en bewust kiezen voor positiviteit is al zo’n grote stap!

Stap 2: bepaal wat jij wilt hebben (jouw intentie)

Dan gaan we vervolgens aan de slag met het bewust manifesteren! Stap 2 in dit proces van manifesteren is bepalen wat jij wilt. Want wat wil jij eigenlijk in jouw leven manifesteren? Hoe ziet jouw droomleven eruit? Wat mag werkelijkheid worden? Dit is jouw wens, ook wel jouw intentie genoemd.

Jouw intentie is een helder doel. Ik zie een intentie ook wel als een bestelling bij het Universum. Jij wilt iets (jouw intentie) en je gaat het bestellen (manifesteren).

Voorbeeld

Als jij zegt: “ik wil een leuke relatie”, heeft het Universum géén idee wat zich in jouw leven moet manifesteren.

Als jij zegt: “mijn partner is zorgzaam voor mij en anderen, heeft een actieve lifestyle en houdt van reizen. Hij is ondernemend en onafhankelijk, maar staat ook open om hulp en feedback te ontvangen. Hij maakt me aan het lachen en neemt het leven niet te serieus, maar heeft wel doelen waar hij op focust. Ik kan goede en diepe gesprekken met mijn partner voeren, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Mijn partner respecteert de vrijheid die ik nodig heb in mijn leven en steunt mij om mijn beste leven te leven. Samen groeien we en halen we het beste in elkaar naar boven.”

Met het tweede antwoord heb je véél helderder voor ogen wat jij eigenlijk wilt. En geloof me: dit is erg belangrijk! Ik heb relaties met mensen gemanifesteerd in mijn leven die mij zeker iets hebben geleerd, maar die absoluut niet voldeden aan de bovenstaande beschrijving.  

Belangrijk: bedenk wat je wél wilt en focus daarop. Focus NIET op wat je niet wilt. Als je een bestelling gaat plaatsen bij Bol.com vertel je ook niet welke producten je niet wilt hebben, toch?

Die intentie kan dus over alles gaan. Een relatie, een studie, nieuwe vrienden, een fysiek product, een vakantie, een nieuwe auto, een eigen bedrijf, een vaardigheden leren. Ga zo maar door. Je mag groots dromen! Denk vooral niet na over je huidige situatie en hoe je jouw intentie dan moet realiseren. Je mag lekker dagdromen en die huidige mogelijkheden loslaten. Droom groots! 

Stap 3: bestelling plaatsen

Je hebt lekker kunnen dromen over jouw intentie, iets dat realiteit in jouw leven mag worden. Nou is het tijd om jouw bestelling bij het Universum te plaatsen.

Hoe plaats je die bestelling? Simpel: vraag het Universum gewoon wat jij wilt hebben! Dit kun je bijvoorbeeld doen door het op te schrijven, maar je mag het ook daadwerkelijk uitspreken. Wat jij zelf het prettigst vindt. Allebei mag ook. Aan het begin van het jaar maak ik een doelenlijst (met een vision board). En ik schrijf mijn intenties voor de komende 30 dagen tijdens nieuwe maan. Dit is een goed moment met de juiste energie om op nieuwe doelen te focussen. Op deze manier breek ik mijn grotere intenties (doelen) op in stappen.     

Stap 4: voel alsof jouw intentie al werkelijkheid is

Je hebt jouw bestelling bij het Universum geplaatst. Je hoeft dit overigens maar één keer te doen. Het Universum heeft jouw intentie de eerste keer gehoord. Vertrouw daarop. Je hoeft jouw intentie dus niet dag in dag uit te gaan herhalen. Dan focus je er zo dwangmatig op en dat is niet de juiste energie. Vertrouw erop dat jouw bestelling is geplaatst en dat het eraan komt.

Nu is het tijd voor de volgende stap: voelen alsof jouw intentie werkelijkheid is. Dat doe je door te voelen alsof jouw intentie er al is. Het is al van jou. Het is al in jouw realiteit. Jouw onderbewustzijn kent namelijk niet het verschil tussen fantasie en werkelijkheid.

Voor deze stap werkt het heel goed om te visualiseren. Dit kan op verschillende manieren:

– Er bestaan visualisatie meditaties waardoor jij met een stem wordt begeleid tijdens het visualiseren. Je kunt ook zelf een visualisatie in stilte doen. Extra tip: leg je hand op je hart om jouw hartchakra te openen en open te staan om te ontvangen. Dit werkt goed voor mensen die tijdens het visualiseren het liefst gebruikmaken van de zintuigen “horen” en “voelen”. 

– Een vision board zorgt ervoor dat jij jouw intentie precies voor je ziet. Dit werkt erg goed voor mensen die tijdens het visualiseren het liefst gebruikmaken van het “zien”.

– Schrijf een bedankbrief aan het Universum voor jouw intentie. Schrijf in de tegenwoordige tijd en schrijf met de dankbaarheid dat het er al is. Schrijven is voor sommige mensen een van de allerbeste manieren om te visualiseren.

Affirmaties zijn positieve zinnetjes die jij dagelijks tegen jezelf kunt herhalen en die jouw intentie kracht kunnen bijzetten. Schrijf een affirmatie altijd in de tegenwoordige tijd en met een goed gevoel. De meeste affirmaties zijn het krachtigst in de ik-vorm, omdat je je daar emotioneel het sterkst mee verbonden voelt. “Ik ben….”  Voorbeelden zijn:

1. Ik ben een gezond persoon en zorg goed voor mezelf

2. Ik ben een succesvol persoon

3. Ik maak stappen om financieel onafhankelijk en vrij te zijn

4. Ik ben dankbaar voor het mooie leven dat ik heb

5. Ik ben omringd door positieve en inspirerende mensen die het beste met mij voor hebben

6. Ik verwacht dat er vandaag mooie, bijzondere en onverwachte dingen gebeuren 

En deze stap voelt in het begin een beetje gek. Hoe kun je nou doen alsof iets er al is als je het nog helemaal niet ziet? Ik voelde me in het begin vaak een “oplichter” bij deze stap: ik sprak uit dat iets er al was, maar niemand kon het zien.

Je moet het namelijk voelen. Voelen dat het er al is. Voelen dat het van jou is.  

Het is vooral belangrijk dat je tijdens het visualiseren focust op de dankbaarheid en de vreugde dat het er al is. Denk niet te veel na over dat je het nog niet in jouw werkelijkheid ziet. Dan focus je namelijk op het gebrek eraan.

Stap 5: loslaten

En dan nu een stap die voor veel mensen lastig is: loslaten. Laat jouw intentie los en vertrouw erop dat het eraan komt. Op het beste moment.

Vertrouw erop dat het Universum het beste weet wat de juiste timing is voor jouw intentie. Dit wordt divine timing genoemd. Wees geen betweter door zelf te bepalen wanneer dat moment is. Jij weet het niet beter dan het Universum. Misschien moet jij eerst nog iets oplossen, heb jij eerst nog een les te leren of moet je een belemmerende overtuiging aanpakken voordat je optimaal van jouw intentie kunt genieten.

Misschien wil jij 100.000 maandelijkse bezoekers op jouw website. Maar kan jouw huidige techniek achter de schermen dat wel aan? Misschien moet je dat eerst optimaliseren.

Misschien wil jij die droompartner wel, maar is er nog wat te winnen op het gebied van zelfliefde. Als jij jezelf namelijk niet volledig accepteert zoals je bent, hoe kun je dat dan van jouw droompartner verwachten?

En misschien wil jij wel die prachtige vakantie naar Nieuw-Zeeland boeken. Maar als jij door jouw vliegangst niet het vliegtuig in durft te stappen ga je niet ver komen. Dan zul je dus eerst de mentale blokkade moeten aanpakken rondom die vliegangst voordat je écht van jouw reis naar Nieuw-Zeeland en de voorpret kunt genieten.

Je krijgt namelijk altijd waar je klaar voor bent.    

Spreek dus géén deadline af voor jouw intentie: het komt wanneer het komt. Laat jouw intentie helemaal los. Het is goed om dagelijks op jouw intentie te focussen met positieve gedachten en emoties, maar daarna laat je het los. Je denkt er niet meer over na en laat het Universum het werk doen.    

Stap 6: positieve focus & inspired action

Hopen is geen actiestap. Door hoop gaat jouw leven niet veranderen in jouw droomleven. Er zijn namelijk actiestappen nodig. En daar gaan we in deze stap mee aan de slag.

Blijf focussen op het wat, niet op de hoe

Belangrijk is dat je tijdens dit hele stappenplan blijft focussen op het wat: op jouw intentie. Laat de hoe los. De manieren hoe jij dit gaat realiseren komen vanzelf naar jou toe. En het is lastig om hierop te vertrouwen, want het is menselijk dat je wilt weten hoe je iets van A tot Z gaat realiseren. Je wilt het stappenplan van tevoren weten.

Maar zo werkt manifesteren dus niet. Je krijgt steeds slechts een stap van het plan aangereikt. En nadat je dat hebt gedaan ontvang je de volgende stap.

Tijdens het manifesteren focus jij constant met positieve emoties op jouw intentie (op het wat). En regelmatig ontvang je daardoor een hint voor jouw volgende stap. Dit wordt een inspired action genoemd. Die actiestap is niet altijd logisch. Maar geloof me: als je later op het hele proces terugkijkt kloppen die stappen helemaal.

Ga na het ontvangen dus met die inspired action aan de slag om weer een stap dichter bij jouw intentie te komen.

Vertrouw erop dat het Universum véél creatiever is dan dat jij bent. Het Universum geef je soms actiestappen die je zelf absoluut niet had kunnen bedenken. Wees daar dankbaar voor en sta open voor ALLE mogelijkheden.

Manifesteren is als het gebruik van een navigatiesysteem

Zie het manifesteren als het gebruik van een navigatiesysteem. Jij weet de eindbestemming (het wat, jouw intentie). Het navigatiesysteem gaat vervolgens bekijken hoe jij daar het beste kunt komen. Het navigatiesysteem focust op de “hoe”. Daar ga jij je verder niet druk over maken. Voor jou maakt het niet uit of je linksaf of rechtsaf moet slaan. Als er een wegblokkade komt ga jij niet de route aanpassen. Dat doet het navigatiesysteem voor jou.

Stap 7: belemmerende gedachten / overtuigingen aanpakken

Sommige manifestaties kunnen snel realiteit worden, omdat je er écht in gelooft. Maar regelmatig zullen er ook belemmerende gedachten gepaard gaan met jouw manifestaties.

“Ik wil heel graag een nieuwe baan, maar….”
“Ik wil heel graag die droomreis maken, maar…”
“Ik wil graag een geweldige relatie met een prachtige partner, maar..”

Alles wat er na de “maar” komt zijn belemmerende gedachten of overtuigingen. Deze zijn gecreëerd omdat je die gedachten keer op keer tegen jezelf hebt herhaald, waardoor dit jouw waarheid en overtuiging is geworden. Wanneer zo’n overtuiging belemmert dat jouw manifestatie geen realiteit wordt is het dus belangrijk om deze overtuiging om te gaan buigen. Die overtuiging veranderen gebeurt door consequent een nieuwe waarheid tegen jezelf te blijven vertellen. Enkele manieren om met belemmerende overtuigingen aan de slag te gaan en hier bewust van te worden zijn meditatie, hypnose en schrijfoefeningen.

Stap 8: jouw intentie ontvangen

En dan de leukste stap tijdens het manifesteren: het ontvangen van jouw intentie! Wanneer jij jouw intentie positieve energie geeft, er dagelijks op focust en die inspired actions onderneemt manifesteert jouw intentie zich in jouw realiteit. Geniet hiervan en wees dankbaar dat het werkelijkheid is.         

Wat is manifesteren? Een héle korte samenvatting

Een gedachte is sterk

Een gedachte met een emotie is sterker

Een gedachte met een emotie én een inspired action = manifesteren 

Lees ook: Wet van Aantrekking – 11 inspiratiebronnen om meer hierover te leren

Wat is manifesteren? En manifesteren, hoe doe je dat? Ik hoop dat ik antwoord heb gegeven op die vragen in dit artikel. Ik kan me voorstellen dat je nog meer vragen hebt of iets niet begrijpt rondom het onderwerp manifesteren. Laat jouw vraag gerust hieronder achter in de reacties of stuur een mailtje naar info@mooiemindset.nl! 

Reacties via Facebook

Geen reactie's

Geef een reactie